Svijet
0

Ahmadinedžad: Iranci ne mrze Amerikance

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je sinoć da njegovi sunarodnici nemaju ništa protiv Amerikanaca kao nacije, ali se suprotstavljaju američkoj politici u regionu, javila je zvanična iranska agencija IRNA.

"Iranski narod ne mrzi američku naciju", rekao je tvrdokorni iranski lider grupi američkih vjerskih predstavnika koji borave u posjeti Iranu s ciljem da doprinesu poboljšanju odnosa Irana i SAD-a, javio je AP.

Ahmadinedžad je razgovarao s predstavnicima kršćanskih zajednica u SAD-u uoči sastanka stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke koje u Londonu treba da razmotre promjene u nacrtu rezolucije kojom bi mogle da Iranu budu uvedene oštrije međunarodne sankcije od onih iz decembra 2006.

IRNA nije navela zvanja vjerskih predstavnika, kao ni iz kojih su američkih saveznih država.

Prošle nedjelje je jedan od portparola ministarstva vanjskih poslova rekao da će se delegacija američkih crkvenih zvaničnika sastati s iranskim političarima tokom svoje posjete.

U međuvremenu je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Manucher Mohamadi izjavio da Iran nema ništa protiv da razgovara sa SAD-om o svom nuklearnom programu, ali je odbacio bilo kakve preduvjete za te razgovore.