Svijet
0

Ahmadinedžad: Iran neće odustati od nuklearnog programa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran se približava vrhu svoga nuklearnog programa i neće popustiti pod zapadnim pritiskom da zaustavi aktivnosti, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad.

On je u Bushehru, u blizini mjesta na kome Iran, uz rusku pomoć, gradi prvu nuklearnu centralu, najavio da će njegova zemlja u ovo vrijeme iduće godine proizvoditi struju iz nuklearne centrale.

"Na nuklearnom putu krećemo se ka vrhu. Ako vi (zapadne sile) mislite da će iranski narod popustiti, griješite", rekao je Ahmadinežad, prenijela je iranska TV Habar.

Rusija je završila isporuke nuklearnog goriva za prvi blok iranske atomske centrale u izgradnji u Bushehru, izjavio je u ponedjeljak agenciji Itar-Tass predstavnik kompanije Atomstrojexport, generalnog izvođača radova u tome objektu na jugu Irana.

U Bushehr su dopremljene ukupno 82 tone nuklearnog goriva, obogaćenog od 1,6 do 3,6 posto, zajedno s potrebnom opremom.

Dok Zapad strahuje da bi Iran mogao upotrijebiti gorivo za proizvodnju atomske bombe, Teheran uvjerava svijet da njegov nuklearni program služi samo u mirnodopske svrhe.

Iran, četvrti proizvođač nafte u svijetu, jasno je kazao da želi graditi mrežu nuklearnih centrala kako bi mogao sačuvati više nafte i plina za izvoz.

Šest zemalja - SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Velika Britanija i Francuska - dogovorilo se 22. januara o tekstu novog nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju trećeg paketa sankcija Iranu kako bi prisilile vlasti u Teheranu da odustanu od nekih dijelova spornoga nuklearnog programa, podsjetila je agencija Reuters.