Svijet
0

Ahmadinedžad: Iran ne namjerava razvijati nuklearno oružje

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Iran ne namjerava posjedovati nuklearno oružje i spreman je sarađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), izjavio je u srijedu uvečer iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad nakon susreta s kineskim predsjednikom Hu Jintaom.

"Iranu ne treba više od onoga što je predviđeno zakonskim pravima koja ima (u nuklearnoj oblasti). Naša zemlja pridržava se međunarodnih pravila i normi u atomskoj oblasti", rekao je on dodajući da je "iranski nuklerani problem" ispolitiziran, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Prisustvo oružja za masovno uništenje u suprotnoszi je s vjerskim normama i nacionalnim interesima zemlje", rekao je iranski predsjednik.

Ahmadinejad je zahvalio Hu Jintau na stavu Kine povodom rješavanja "iranskog nuklearnog pitanja" i izrazio nadu da će robna razmjena između dvije zemlje u narednim godinama dostići 200 milijardi dolara.

Kina je jedan od glavnih ekonomskih partnera Irana a članica je posredničke "šestorke" koja vodi pregovore s Teheranom o utvrđivanju istine o iranskome nuklearnom programu, nakon što je Teheran ukinuo jednostrano proglašeni moratorij na obogaćivanje urana.

Hu i Ahmadinejad susreli su se u Biškeku, gdje sudjeluju na samitu Šangajske organizacije za saradnju.