Svijet
0

Ahmadinedžad iduće sedmice u Bjelorusiji

FENA
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovat će u ponedeljak 21. maja u dvodnevnu posjetu Bjelorusiji, saopćilo je u petak bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ahmadinedžad će razgovarati s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i posjetiti nekoliko kompanija. Očekuje se da će osnovne teme razgovora biti saradnja dviju zemalja u oblasti energetike, trgovine i nauke.

Ovo će biti uzvratna posjeta iranskog predsjednika nakon što je Lukašenko u novembru prošle godine posjetio Iran, prenijele su agencije.

Tada su se predsjednici dviju zemalja dogovorili da osobno preuzmu nadzor nad saradnjom Irana i Bjelorusije i najavili kao cilj dostizanja nivoa robne razmjene od milijardu dolara.

Lukašenko se tada ssureo i s iranskim duhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, koji se založio za "zajednički otpor pritiscima".

Iranski ajatolah je tokom susreta ukazao na miješanje SAD-a u različitim regijama u svijetu, prije svega na Bliskom istoku, s ciljem slabljenja regionalnih država, saopćila je nakon susreta Khameneijeva pres-služba.