Iran
0

Ahmadinedjad traži zaštitu prava novinarke Saberi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Irana Mahmud Amadinedjad tražio je od iranskog pravosuđa da iransko-američkoj novinarki osuđenoj na osam godina zatvora zbog špijuniranja osigura puna prava na odbranu, javila je u nedjelju agencija IRNA.

Iranska agencija prenosi da je pismo iz Ahmadinedjadove kancelarije tužilaštvu u Teheranu objavljeno dan pošto je Roxana Saberi, koja ima dvojno džavljanstvo, osuđena poslije samo jednog dana suđenja. Advokat Roxane Saberi je najavio žalbu na presudu.

IRNA navodi da se pismo šefa Ahmadinedjadovog kabineta tiče slučaja Saberi, ali i zatvorenog iranskog blogera.

  • Na osnovu predsjednikovog insistiranja, molim vas da osigurate da svi zakonski postupci spomenutim osobama budu zasnovani na pravdi i da lično osigurate da optuženi uživaju sve slobode i zakonska prava da se brane i da njihova prava ne budu kršena, navodi se u pismu.

Saberi je uhapšena krajem januara i prvo je bila optužena da nema novinarsku akreditaciju. Iranski sudija je naknadno protiv nje podnio mnogo ozbiljnije optužbe tvrdeći da je američka špijunka.

Presuda američko-iranskoj novinarki došla je u vrijeme dok administracija američkog predsjednika Baracka Obame nastoji da poboljša odnose s Teheranom. Obama i državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton u subotu su rekli da su duboko razočarni presudom iranskog suda.

State department više puta je ranije ocijenio da su optužbe protiv Saberi "neosnovane", a Clinton je lično u nekoliko prilika tražila od iranski vlasti da oslobode Saberi, navodeći da bi to bio gest dobre volje Irana prema SAD-u u nastojanju da se poboljšaju odnosi dvije zemlje.

Clinton je u subotu u saopćenju navela da je Saberi odlučila da otputuje u Iran kako bi se upoznala sa svojim kulturnim nasljeđem. Ona je izvještavala za američki Nacionalni javni radio i britansku mrežu BBC.