Svijet
7

Agni 5, najsmrtonosnija nuklearna raketa Indije uspješno ispaljena s ostrva Abdul Kalam

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Agni 5, indijska najsmrtonosnija nuklearna raketa je uspješno ispaljena s ostrva Abdul Kalam, najbližeg istočnoj obali države Odish, a pala je u blizini australijskih voda.

Indija je tako izvela četvrtu probu svog interkontinentalnog Agni 5 projektila koji je sposoban nositi nuklearnu bojevu glavu i može pogoditi ciljeve udaljene više od 5.000 kilometara, nakon čega su i kineske najsjevernije oblasti u dometu indijskog nuklearnog oružja.

Iz Instituta za odbrambene studije i analize u New Delhiju ističu da je ovom probom potvrđeno da je raketa Agni 5 operativna i da predstoje još dva testa koje će provesti komanda strateških snaga Indije, nakon čega će raketa i zvanično postati dio naoružanja druge najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Ranije generacije projektila Agni, razvijene u posljednjih 20 godina, sposobne su pogoditi ciljeve bilo gdje u Pakistanu s kojim je Indija vodila tri rata, a i danas su odnosi tih dviju zemalja veoma zategnuti.

Pakistan također ima nuklearno oružje, ali vojni analitičari smatraju da je projektil dugog dometa Agni 5 razvijen upravo zbog Kine koju New Delhi također smatra prijetnjom.