{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra

F
20.7.2007. u 16:15
0
0
Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra
0
Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra
Foto: Reuters;
Kosovski premijer Agim Ceku predložio je u petak da neovisnost Kosova bude proglašena 28. novembra, dana koji se na Kosovu obilježava kao Dan albanske zastave, a u susjednoj Albaniji kao Dan neovisnosti.
Poslije sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom, Ceku je rekao da je to samo njegova ideja, a da bi se ona ostvarila potrebna je suglasnost kosovskog pregovaračkog tima te potpora SAD-a kao i nekih zemalja Evropske unije.

"Mi smo ponudili 28.11., što se poklapa sa 120 dana od našeg povratka iz Washingtona. Istodobno, to je i datum koji mi slavimo u našoj povijesti, pa smo ga htjeli učiniti veličanstvenim", rekao je Ceku.

Kosovski premijer kao temelj za utvrđivanje statusa Kosova navodi prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, precizirajući da to podrazumijeva i 120 dana razdoblja tranzicije za odlazak UNMIK-a i uspostavu misije EU-a.

On je ocijenio da neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a da donese rezoluciju o statusu Kosova ne ostavlja puno prostora za dogovor tako da ostaje proglašavanje neovisnosti Kosova.

Ceku je naglasio da će se o svim koracima koje kosovska strana bude poduzela konzultirati s Washingtonom i Bruxellesom.

Govoreći o susretu članova kosovske pregovaračke ekipe s američkom državnim sekratarom Condollizzom Rice, najavljenom za sljedeću sedmicu, on je kazao da će kosovska strana naglasiti da je Kosovo spremno za neovisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: