{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra

F
20.7.2007. u 16:15
0
0
Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra
0
Agim Ceku: Neovisnost Kosova proglasiti 28. novembra
Foto: Reuters;
Kosovski premijer Agim Ceku predložio je u petak da neovisnost Kosova bude proglašena 28. novembra, dana koji se na Kosovu obilježava kao Dan albanske zastave, a u susjednoj Albaniji kao Dan neovisnosti.
Poslije sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom, Ceku je rekao da je to samo njegova ideja, a da bi se ona ostvarila potrebna je suglasnost kosovskog pregovaračkog tima te potpora SAD-a kao i nekih zemalja Evropske unije.

"Mi smo ponudili 28.11., što se poklapa sa 120 dana od našeg povratka iz Washingtona. Istodobno, to je i datum koji mi slavimo u našoj povijesti, pa smo ga htjeli učiniti veličanstvenim", rekao je Ceku.

Kosovski premijer kao temelj za utvrđivanje statusa Kosova navodi prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, precizirajući da to podrazumijeva i 120 dana razdoblja tranzicije za odlazak UNMIK-a i uspostavu misije EU-a.

On je ocijenio da neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a da donese rezoluciju o statusu Kosova ne ostavlja puno prostora za dogovor tako da ostaje proglašavanje neovisnosti Kosova.

Ceku je naglasio da će se o svim koracima koje kosovska strana bude poduzela konzultirati s Washingtonom i Bruxellesom.

Govoreći o susretu članova kosovske pregovaračke ekipe s američkom državnim sekratarom Condollizzom Rice, najavljenom za sljedeću sedmicu, on je kazao da će kosovska strana naglasiti da je Kosovo spremno za neovisnost.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: