Kolumbija
0

Agenti prisluškuju političare i suce

FENA
Kolumbijski državni tužitelji upali su u sjedište nacionalne obavještajne službe kako bi provjerili optužbe da li "potkupljivi" agenti nelegalno prisluškuju telefonske razgovore političara i sudaca i za to uzimaju novac od trgovaca drogom.

Optužbe da se telefonski razgovori prisluškuju posljednji su skandal koji potresa državnu obavještajnu službu DAS, a koji može "baciti ljagu" na namjeru kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea da iskorijeni korupciju i ojača pravnu državu u latinoameričkoj zemlji koju se smatra najvećim snabdjevačem kokaina u svijetu, prenijela je agencija Reuters.

"Naložio sam da se proveri DAS-ov sistem prisluškivanja i nadzora", rekao je glavni pravni zastupnik Mario Iguaran novinarima i dodao da će bude li neophodno, zbog osjetljivosti slučaja, država suspendirati operaciju u DAS-ovim sobama za prisluškivanje.

Ranije optužbe te vrste stizale su od novinara magazina Semana koji su objavili da agenti DAS-a prisluškuju telefone poznatih novinara, političara i zvaničnika da bi prodavali te informacije trgovcima drogom i oružanim bandama u Kolumbiji.

Reuters podsjeća da je kolumbijski predsjednik Uribe blizak saveznik SAD-a i da je dobio milijarde dolara na ime pomoći od Washingtona za borbu protiv narkotrgovaca i ljevičarske gerile u Kolumbiji.