Svijet
0

Agent Scotland Yarda u Hamburgu u vezi sa slučajem Litvinjenko

FENA
Jedan agent Scotland Yarda stigao je u ponedjeljak u Hamburg gdje je Rus Dmitrij Kovtun pronašao tragove polonija 210, čija eventualna umiješanost u trovanje bivšega ruskoga agenta Aleksandra Litvinjenka još nije ustanovljena.

Britanska policija će pružiti podršku njemačkim vlastima u istrazi koju vodi specijalna komisiija pod nazivom "Treći čovjek", precizirao je policijski glasnogovornik.

Njemački istražitelji žele da utvrde kakvu je ulogu odigrao Kovtun, koji je putovao iz Moskve za Hamburg, prije nego što se u Londonu sastao s bivšim agentom Aleksandrom Litvinjenkom, koji je umro 23. novembra od trovanja polonijem 210.

Istraga je otvorena protiv Kovtuna, koji se nalazi u bolnici, zbog "ilegalnog uvoza i opasnog korištenja radiaktivnih proizvoda".

Istražitelji sumnjaju da je i sam Kovtun ozračen i da je uza se nosio radioaktivnu supstancu iz Moskve u Hamburg, ali ne mogu utvrditi da li je i on žrtva u ovom slučaju ili sukrivac.

Tragovi polonija 210 su nađeni na kauču u stanu Kovtunove bivše supruge gdje je spavao prije nego što je napustio Njemačku, kao i u stanu njegove bivše punice u zapadnom dijelu Hamburga.

Kovtun i njegov ruski partner Andrej Lugovoj, obojica bivši agenti specijalnih službi kao i Litvinjenko, sastali su se 1. novembra u hotelu Millennium u centru Londona, prije nego što je Litvinjenko počeo osjećati simptome trovanja.