SAD
0

Agent CIA-e: Bilo je torture nad zatvorenicima ali je ona bila neophodna

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vođa CIA-inog tima koji je uhapsio jednu od prvih "važnih" osoba iz Al-Qaide, Abua Zubaydaha, izjavio je kako je nad njim vršena tortura vodom. Prema njegovim riječima, ovakva tortura je ipak bila neophodna jer je terorista vrlo brzo "odlučio" surađivati te dati im veoma važne informacije.

Bivši CIA-in agent John Kiriakou izjavio je kako je bilo mučenja zatvorenika , konkretno teroriste i člana Al-Qaide Abua Zubaydaha, ali da je to jednostavno bilo neophodno s obzirom da nisu htjeli sarađivati i odavati informacije, izvijestio je ABC.

[SLIKA]1[/SLIKA]U slučaju Abua Zubaydaha korištena je metoda mučenja vodom koja je prema ekspertima i psiholozima jedna od najgorih. Žrtva-zatvorenik se imobilizira, a na glavu i lice mu se sipa kontrolisana količina vode. Voda koja neminovno ulazi u dišne organe, stvara osjećaj davljenja i osoba nad kojom se tortura vrši ima osjećaj da se guši i umire. Iako je moguće i fizičko oštećenje (dišnih puteva, ali i mozga zbog nedostatka kisika), prema psiholozima mnoge je opasnije bespomoćno stanje u kojem se osoba nalazi tokom torture.

Prema riječima bivšeg agenta, ova tortura je Zubaydaha "slomila" za samo 30 sekundi te im je nakon toga dao informacije koje su dovele do sprječavanja nekoliko napada, a vjeruje se da ih je više od deset.

Ipak, Kiriakou je izjavio kako bi se takve torture trebale izbjegavati.

"Mi smo ipak Amerikanci. Znamo mi bolje od toga", dodao je.