Zavladala je i glad
31

Agencije UN-a mole za dodatne rute humanitarne pomoći, stanovnici Gaze strahuju da će umrijeti od hladnoće

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici agencija Ujedinjenih nacija u Gazi vjeruju da će doći do masovnog izgladnjivanja, a roditelji žrtvuju preostalu hranu za svoju djecu. Požalili su se i na enormno visoke cijene te tako jabuka košta osam dolara, a ulje za spremanje hrane je gotovo nemoguće pronaći.

Agencije UN saopćile su da je Gazi hitno potrebna veća humanitarna pomoć jer su palestinske vlasti izvijestile da je broj mrtvih na toj teritoriji tokom izraelske ofanzive porastao na više od 24.000 osoba.

Svjetski program za hranu, Unicef ​​i Svjetska zdravstvena organizacija rekli su u zajedničkom saopćenju da je potrebno otvoriti nove rute za ulazak u Gazu, svaki dan omogućiti više kamiona, a humanitarnim radnicima i onima koji traže pomoć treba omogućiti sigurno kretanje po teritoriji.

Oni, međutim, nisu UN-a nisu direktno okrivili Izrael, ali su rekli da je isporuka pomoći otežana otvaranjem premalog broja graničnih prijelaza iz Izraela, sporim procesom provjere za kamione i robu koja ide u Gazu te nastavkom borbi.

"Nema hrane, vode, grijanja. Umiremo od hladnoće", rekao je Mohammad Kahil, raseljen iz sjeverne Gaze u Rafu.

Hussein Awda (37) pobjegao je iz sjeverne Gaze nakon što mu je kuća uništena, a mnogi rođaci su mu ubijeni na početku rata.

"Ovo je strašno. Jedemo samo jedan obrok dnevno, od hljeba i soli. Možda možemo nabaviti pasulj u konzervi ako ga možemo kupiti na crnom tržištu. Inače gladujemo" rekao je Awda, koji sa svojom porodicom živi u bivšoj školi za stručno obrazovanje u Khan Younisu u kojoj sada živi 35.000 raseljenih osoba, prenosi Guardian.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kaže da "teško, široko rasprostranjeno i nemilosrdno bombardiranje" sprječava isporuku pomoći u Gazi.