Svijet
0

Agencija: Za ulazak u NATO 54 posto hrvatskih građana

FENA
Prema najnovijem istraživanju nezavisne agencije za istraživanje tržišta Accent iz Zagreba, 54,1 posto građana podupire ulazak Republike Hrvatske u NATO, 24,4 posto se tome protivi, dok je i dalje neodlučno 21,5 posto, javlja Hina.

Istraživanje je provedeno za potrebe Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, od 19. do 27. juna, a korištena je metoda CATI na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske.

Gledajući demografsku strukturu, muškarci u nešto većem broju podupiru, dok žene u nešto većem broju ne podupiru ulazak u NATO. Glavnu razlozi za potporu NATO-u su povećana sigurnost, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva. Osnovni razlog nepodržavanja ulaska u NATO je uvjerenje da se RH mora sama braniti, navodi se u istraživanju Accenta.

Ispitanici u dobi od 35 do 44 godine najmanje podupiru ulazak Hrvatske u NATO dok najmlađi (18- 24) u većem broju nego ostale dobne skupine podupiru ulazak Hrvatske u NATO savez.

Potpora za NATO je nešto veća u Dalmaciji (58,4 posto), Slavoniji (56,2 posto) i Zagrebu (54,0 posto), dok je niža u Sjevernoj Hrvatskoj (50,0 posto) i Lici, Kordunu i Banovini (50,0 posto).

Najveći dio ispitanih građana, njih 76,3 posto smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 5 godina, dok ih samo 4 posto smatra kako Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

72 posto ispitanika smatra da će ulaskom Hrvatske u NATO savez privrede Hrvatske imati koristi, dok 21 posto ispitanika misli kako Hrvatska neće imati koristi i to prvenstveno zato što je mala zemlja pa se u nju neće ulagati, te također da će ju druge članice iskoristiti.

U istraživanju kao zanimljivost ističu da 47 posto ispitanika koji ne podupiru ulazak u NATO smatraju kako će hrvatsko gospodarstvo donekle imati ili imati velike koristi od ulaska u NATO.

Isto tako, 79,4 posto ispitanih smatra kako će Hrvatska biti sigurnija i snažnija država ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a (48 posto smatra da će Hrvatska biti donekle sigurnija i snažnija država dok njih 31 posto smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država). Muškarci su u to uvjereniji nego žene.

S druge strane, samo 12,9 posto misli kako će ulaskom u NATO Hrvatska postati slabija i nesigurnija zemlja, navodi se u istraživanju Accenta.