Za priču o špijuniranju muslimana
9

Agencija AP nagrađena Pulitzerom za istraživačko novinarstvo

SRNA
Američka novinska agencija Associated Press (AP) dobitnik je Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo, zbog objavljivanja serije tekstova o tajnom programu njujorške policije, koja je godinama špijunirala muslimane u tom gradu zbog navodnog suzbijanja terorizma.

"Uvijek izvještavamo o stvarima o kojima niko u New Yorku nije ništa znao. Zbog toga sam veoma ponosna", rekla je Kathleen Carroll, izvršni urednik agencije AP.

Serija tekstova, koja je počela da se objavljuje u augustu, izazvala je proteste kao i zahtjev 34 člana Kongresa da se otvori federalna i unutrašnja istraga CIA. 

 "Našli smo se na snažnom udaru. Neki su mislili da mogu da nas zastraše i nas i AP, pogriješili su", rekao je novinar Adam Goldman, prenosi AP.

Nagradu je dobio i list  Philadelphia Inquirer povodom izvještavanja o školskom nasilju u velikim američkim gradovima.

Nagrada u novinarstvu je dodijeljena i lokalnom listu Patriot-News  iz gradića Harrisburg u Pensilvaniji, koji je otkrio skandal vezan za seksualno zlostavljanje dječaka od legendarnog trenera američkog fudbala Joea Paternoa.

Za izvještavanje o međunarodnim odnosima nagrada je dodijeljena novinaru Jeffreyju Gettlemanu iz New Yorka, dok je najbolje komentare pisala Meri Šmič iz Chicago Tribunea. Nagrade su dodijeljene i Mattu Wuerkeru iz časopisa Politico, za najbolje crtane stripove, i Massoudu Hossainiju iz agencije France press za najbolju breaking news fotografiju.
Ove godine nije dodijeljena nagrada za najbolji urednički uvodnik.