|

Agathu Christie istraživala obavještajna služba

Agathu Christie istraživala obavještajna služba
1
F
FENA
4.2.2013. u 16:21
6
komentara
1

dijeljenja
Agathu Christie istraživala obavještajna služba Agatha Christie
Britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie bila je za vrijeme Drugog svjetskog rata pod istragom britanske unutarnje obavještajne službe MI5 zbog romana "N ili M", piše britanski Guardian.
U romanu, objavljenom 1941., sredovječni bračni i špijunski par Tommy i Tuppence Beresford dobiva zadatak da među gostima malog obalnog ljetovališta Sans Souci otkrije špijune, N i M, muškarca i ženu, nacističke plaćenike koji se predstavljaju za obične građane i koji imaju važan zadatak u najavljenoj invaziji na Otok.

Čelnici MI5 strahovali su da je slavna spisateljica u pisanju toga romana imala pomoć od nekoga u sjedištu britanske tajne službe za razbijanje šifri Bletchley Parku, zbog čega su odlučili istražiti njezine kontakte.

Sumnje je pobudilo ime jednoga od likova - Majora Bletchleya, prijatelja Tommyja i Tuppence, zamornog bivšeg indijskog vojnog časnika koji tvrdi da zna britanske ratne tajne.

Christie je bila bliska prijateljica Dillyja Knoxa, jednog od glavnih šifranata Bletchley Parka. MI5 je strahovao da je majorovo interno poznavanje ratnih prilika temeljeno na uvidu šifranata u Hitlerove planove: pitali su se je li Christie namjerno nazvala jednog od svojih likova Bletchley jer joj je Knox odavao važne podatke.

Šifranti u Bletchley Parku, koji se nalazi u gradu Bletchleyu u engleskoj pokrajini Buckinghamshire, odigrali su ključnu ulogu u razbijanju "neprobojnog" njemačkog stroja za šifriranje Enigme, što je tadašnjem britanskom premijeru Winstonu Churchillu i njegovim vojnim zapovjednicima dalo ključan uvid u njemačke vojne planove. Berlin je vjerovao da je Enigma apsolutno sigurna, zbog čega je bilo tim bitnije zatrti u korijenu svaku i najmanju mogućnost širenja informacija o tome što se u Bletchley Parku događa izvan maksimalno uskog kruga ljudi.

Obavještajce je dodatno zabrinjavala činjenica da je baš Knox upravo bio razbio šifru Enigme kojom su se služili njemački špijuni u Britaniji.

Prema najnovijoj verziji priče o tome što se događalo u Bletchley Parku "The Codebreakers of Station X" (Šifranti postaje X) Michaela Smitha, objavljenoj danas u izdanju nakladnika Shire Books, želeći otkriti koliko Christie stvarno zna, MI5 je prvo ispitao Knoxa, budući bi ispitivanje same spisateljice izazvalo nepotrebnu pozornost i vjerojatno izašlo u medijima.

Knox je ustvrdio kako Christie nije nikako mogla znati što se događa u Bletchley Parku, ali je pristao osobno s njom o tome porazgovarati. No, morao je pritom biti vrlo oprezan. Kako tvrde njegovi prijatelji, pitanje zašto je časnika indijske vojske nazvala Bletchley postavio joj je uz čaj i kekse u njegovoj kući u Courn's Woodu u Naphillu.

Navodno je Christie lakonski odgovorila: "Bletchley? Dragi moj, zapela sam bila tamo kad sam se jednom prilikom vraćala vlakom iz Oxforda u London, za što sam se osvetila nadjenuvši to ime jednom od svojih najmanje simpatičnih likova".

Knox je u vrijeme kada je razbio Enigmu umirao od raka i nije poživio dovoljno dugo da vidi kako je njegovo otkriće odigralo ključnu ulogu u uspjehu operacije Double Cross System, u kojoj su saveznici pridobili sve njemačke špijune i pretvorili ih u dvostruke agente.

Dvostruki su agenti uvjeravali Nijemce da će se saveznici iskrcati nedaleko Calaisa umjesto na obale Normandije. To je omogućilo uspjeh najveće pomorske operacije u historiji, Invazije Normandije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...