Michael Steele
0

Afroamerikanac i na čelu republikanskog odbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka Republikanska stranka u petak je za svog predsjednika izabrala bivšeg zamjenika guvernera Marylanda Michaela Steelea, koji je postao prvi Amerikanac afričkog porijekla na čelu Nacionalnog republikanskog odbora (RNC).

Steele je bio najumjereniji od kandidata i smatran je 'outsiderom' jer nije bio član RNC-a. On je nakon dramatičnih šest krugova izbora pobijedio četvoricu kandidata, uključujući i dosadašnjeg predsjednika Mikea Duncana, koji se povukao nakon drugog kruga glasanja zbog manjka potpore. Steele je na kraju dobio 91 glas od mogućih 168, a za običnu većinu mu je bilo potrebno 85.

On će preuzeti vođenje Nacionalnog republikanskog odbora u vrijeme kada se stranka oporavlja od teškog poraza na izborima u novebru 2008., na kojima je izgubila Bijelu kuću i niz mjesta u Predstavničkom domu Kongresa i Senatu, gdje su demokrati osigurali uvjerljivu većinu.

U kratkom govoru s kojim je prihvatio izbor za predsjednika, Steel je najavio napore za proširenje biračke baze stranke. Na Nacionalnoj konvenciji u septembru 2008. u St. Paulu republikanci su kritizirani kao gotovo isključivo bjelačka stranka, koja gubi priključak s demografskim promjenama u Americi.

"Isto ćemo reći i prijateljima i neprijateljima: želimo da budete dio nas, želimo da budete s nama, a onima koji žele opstruirati, neka se spreme da budu srušeni.Vrijeme je za nešto potpuno drugačije i mi ćemo im (biračima) to ponuditi. To je naša prilika, ali to ne mogu učiniti sam", rekao je Steele.

Novi predsjednik RNC-a imat će zadaću obnove stranke suočene sa značajnim organizacijskim, financijskim i komunikacijskim izazovima.