{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afrika zahvaćena epidemijom malih boginja

F
20.6.2010. u 16:47
0
1
Afrika zahvaćena epidemijom malih boginja
0
Afrika zahvaćena epidemijom malih boginja
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Fond Ujedinjenih nacija za decu (Unicef) izrazili su zabrinutost zbog širenja epidemije malih boginja u istočnoj i južnoj Africi, koja je već odnijela više od 700 žrtava.
Sredinom juna u 14 afričkih zemalja je registrovano 47.907 oboljele djece, od kojih je 731 umrlo, a najnoviji slučajevi zaraze prijavljeni su u Malaviju, Mozambiku i Zambiji, navedeno je u saopćenju SZO i Unicefa.

Najteža situacija je u Južnoafričkoj Republici, koja je dosad imala 15.520 zaraženih pacijenata i 18 smrtnih slučajeva. Među ozbiljno pogođenim zemljama su i Malavi sa 11.461 oboljelih i 68 smrtnih slučajeva, Zimbabve sa 8.173 zaraženih i 517 umrlih, kao i Etiopija sa 2.108 slučajeva zaraze i osam smrtnih slučajeva, prenijele su agencije.

Većina zemalja u kojima se širi epidemija pokrenula je ograničene kampanje vakcinacije, saopćile su SZO i Unicef, navodeći primjere Južnoafričke Republike i Zimbabvea. Stručnjaci ističu da je novi talas malih boginja izazvan smanjenjem broja djece koja su obuhvaćena redovnim vakcinacijama, zbog nedovoljne finansijske podrške investitora i vlada.

Tokom 2009. godine više od 2,4 miliona djece u istočnoj i južnoj Africi (20 posto ukupnog broja djece mlađe od godinu dana) nije vakcinisano, navedeno je u saopćenju SZO i Unicefa.

Direktor ogranka Unicefa za južnu i istočnu Afriku Elhađ As Si upozorio je da su male boginje bolest koja se može lako izbjeći i da je potrebno hitno popuniti finansijsku "rupu", kako bi se nastavile aktivnosti i uspjesi u suzbijanju te bolesti.

SZO i Unicef preporučuju da se, kako bi se spriječilo širenje epidemije, iz dva puta vakciniše 90 posto djece na lokalnom i nacionalnom nivou, podsećajući da je u periodu između 2000. i 2008. godine SZO uspjela da smanji za 92 posto smrtnost među djecom izazvanu malim boginjama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: