|

Afrika ugrožena zbog klimatskih promjena

Afrika ugrožena zbog klimatskih promjena
0
F
FENA
29.10.2006. u 16:46
0
komentara
0

dijeljenja
Afrika ugrožena zbog klimatskih promjena
Britanske organizacije za razvoj i zaštitu čovjekove okoline saopćile su da se klimatske promjene već negativno odražavaju na afrički kontinent i da se razvijeni svijet mora hitno uhvatiti ukoštac s tim problemom.
Ove organizacije prenose upozorenja stručnjaka iz Britanskoga meteorološkog zavoda da će se, ako se sadašnji trend nastavi, prognozirani globalni porast temperature udvostručiti u nekim dijelovima Afrike, što će uticati da sadašnje suše dobiju istinski katastrofalne razmjere.

Afrički kontinent je već za pola stepena topliji nego prije sto godina, i sve veća područja su pogođena sušom, dok su regioni s vlažnijom klinom sve češće na udaru olujnih kiša koje uništavaju poljoprivredne usjeve.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama počet će za sedmicu dana u Keniji i u izvještaju britanskih organizacija bogatim zemljama se upućuje poziv da ispune, a zatim i nadmaše obećanja o smanjenju plinova koji dovode do efekta staklenika te da daju dodatna sredstva za pomoć afričkom stanovništvu.

Dopsinik BBC-a izvještava da je nesreća Afrike u tome što ona prva i najviše pati od globalnog zagrijavanja iako mu najmanje doprinosi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.