Svijet
0

Afrika nezadovoljna obimom pomoći razvijenih država

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afričke zemlje smatraju da je nedovoljna finansijska i ekonomska pomoć razvijenih zemalja, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Egipta Husam Zaki, javila je agencija RIA.

Prema njegovim riječima, u Africi se ne realizira mnogo projekata u oblasti poljoprivrede, a sve zbog nedovoljnog finansiranja.

"Projekti postoje, ali oni zahtijevaju finansiranje, a finansijska sredstva uglavnom imaju razvijene zemlje“, kazao je egipatski diplomata.

On je podsjetio da će u julu u Japanu biti održan summit „velike osmorke“ na kome se tradicionalno razmatra pitanje pružanja pomoći Africi.

Prema mišljenju egipatskog diplomate, veliki napredak je postignut po pitanju otpisa dugova afričkim zemljama.

"Doduše, mnoge afričke zemlje su uspjele srediti svoja zaduženja“, kazao je Zaki. U tim nastojanjima treba istrajati, dodao je.

Egipatski diplomata je kazao da će po završetku summita afričkih lidera biti donesena specijalna deklaracija o svjetskoj krizi hrane. U njoj će, sukladno prijedlogu Egipta, afričke zemlje pozvati Zapad da odustane od korištenja hrane u proizvodnju biogoriva.

Kako se navodi u nedavnom izvještaju UN-ovog Svjetskog programa hrane, 200 miliona Afrikanaca nema dovoljno hrane. Pored toga, porast cijena namirnica ugrožava političku stabilnost Kontinenta.

U nedjelju se u Sharmu al-Sheikhu završavaju pripreme za 11. summit Afričke unije, koji će biti održan 30. juna i 1. jula.