Svijet
0

Afrika na vrhu dnevnog reda posljednjeg dana samita G8

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posljednjeg dana samita grupe G8 glavna tema razgovora bit će Afrika. Očekuje se da će predsjednici i premijeri sedam najvećih industrijskih demokratija i Rusije najaviti paket pomoći u vrijednosti od 60 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze.

Sjedinjene su Države u ovu svrhu već obećale pomoć u vrijednosti od 30 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da grupa G8 mora obnoviti svoju riješenost u vezi s opraštanjem duga najsiromašnijih afričkih zemalja te opće borbe protiv siromaštva. Ovi su ciljevi bili na vrhu dnevnog reda samita G8 prije pet godina, koji je održan u Škotskoj.

Od drugih tema, ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je predložio da Rusija i Sjedinjene Države sarađuju na proturaketnoj odbrani te da zajednički koriste jedno rusko radarsko proturaketno postrojenje u Azerbejdžanu. Iznenadni je prijedlog Putin iznio na sastanku s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, koji ga je nazvao 'zanimljivim'.

Na samitu G8 u četvrtak postignut je i napredak u vezi s ograničavanjem ispuštanja stakleničkih plinova, koji uzrokuju globalno zatopljavanje.