{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afrički lideri okupljeni u Etiopiji

F
1.2.2009. u 14:58
0
0
Afrički lideri okupljeni u Etiopiji
0
Afrički lideri okupljeni u Etiopiji
Foto: AP
Lideri zemalja Afričke unije (AU) okupili su se danas u Adis Abebi na 12. samitu tog tijela, čija je glavna tema razvoj infrastrukture "crnog" kontinenta, mada se očekuje da će velika pažnja biti posvećena aktuelnim političkim pitanjima - sukobima i krizama u Sudanu, Somaliji, Zimbabveu i Demokratskoj Republici Kongo.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije AU Erastus Mvenča izjavio je da će se na početku trodnevnog samita u glavnom gradu Etiopije učesnici baviti prijedlogom libijskog lidera Moamera Gadafija za formiranje Sjedinjenih afričkih država.

Gadafi već godinama insistira na stvaranju federalne pan-regionalne vlade, a u sve u cilju, kako objašnjava, sučeljavanja s izazovima globalizacije, borbe protiv siromaštva i okončavanja sukoba u Africi bez uplitanja Zapada, podsjetio je Reuters.

"Pitanje o kojem ćemo diskutirati nije da li će to biti stvarnost, već kada i kako", rekao je Mvenča.

Sve 53 članice AU slažu se, u načelu, da je Africi potrebna integracija, ali neke od njih - predvođenje ekonomski najsnažnijom Južnoafričkom Republikom - smatraju da taj proces treba da se odvija postepeno.

Zvanična tema ovogodišnjeg samita AU je razvijanje infrastrukture, uključujući saobraćaj, energetiku i ulaganje. Kao što se i na ranijim skupovima afričkih lidera dešavalo, očekuje da će glavna tema biti bačena u zasjenak aktuelnih političkih pitanja.

Uoči početka samita u Adis Abebi, Južna Afrika i AU pozvale su SAD i Evropu da odmah ukinu sankcije Zimbabveu, pošto je glavni opozicioni Pokret za demokratske promjene Morgana Cvangiraja pristao da uđe u koalicionu vladu s dugogodišnjim predsjednikom Robertom Mugabeom.

Poziv je upućen kako bi se "ublažile patnje naroda Zimbabvea i pomogao socio-ekonomski oporavak zemlje", navela je AU u saopćenju.

Pored teške ekonomske situacije, Zimbabve potresa epidemija kolere od koje je dosad umrlo više od 3.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: