Svijet
0

Afrički i evropski lideri usvojili sporazum o strateškom partnerstvu

FENA
Afrički i evropski lideri, okupljeni na samitu u Lisabonu, usvojili su novi sporazum o strateškom partnerstvu. Dvije strane, međutim, nisu uspjele da postignu dogovor o trgovini, nakon što su afrički lideri nagovijestili da će odbiti nove evropske trgovinske prijedloge, poznate kao Sporazumi o ekonomskom partnerstvu.

Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade izjavio je da su afričke privrede još nedovoljno razvijene da bi se uspješno nosile sa, kako je rekao, potpuno slobodnim trgovinskim sistemom.

On je prethodno izjavio da Evropa gubi bitku za utjecaj u Africi s Kinom, koja posljednjih godina ozbiljno investira u ovaj kontinent.

U subotu je predsjedavajući komisije Afričke unije Alfa Omar Konare optužio EU da pokušava da progura nove trgovinske sporazume na štetu afričkih zemalja.

Portugalski predsjednik Jose Socrates rekao je okupljenima na samitu da su Evropa i Afrika okrenule novu stranicu historije.

Predsjednik Gane John Kufuor rekao je da sve zemlje treba što pre da provedu usvojeni sporazum.

BBC-jev dopisnik na samitu kaže da su ciljevi novog partnerstva - okončanje oružanih sukoba, poboljšanje trgovinskih veza i promovisanje ljudskih prava - veoma ambiciozni i politički izazovni.