Klimatske promjene
0

Afričke zemlje odbile da učestvuju u razgovoru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na sastanku o klimatskim promjenama koji se u utorak održava u Barceloni, kao priprema za veliki skup o tom pitanju u Kopenhagenu u decembru, delegati iz afričkih zemalja su odbili da učestvuju u razgovoru.

Afričke delegacije kažu da ne žele da razgovaraju o bilo čemu dok se zemljama u razvoju ne postave "uvjerljivi ciljevi“ za smanjenje emisije ugljenika u atmosferu.

Afričke zemlje su zauzele ovaj stav pošto je prvi čovjek komisije UN-a za klimatske promjene, Ivo de Bur, rekao na pripremnom sastanku da globalni sporazum o klimatskim promjenama nije moguć bez "posebnih" obaveza za SAD.

Šef američke delegacije, na skupu u Barceloni, Jonathan Pershing rekao je da SAD namjeravaju da budu dio sporazuma, ali da delegacija prvo mora da dobije podršku Kongresa SAD-a za to. Dodao je da je Amerika već aktivna na planu borbe protiv klimatskim promjena širom svijeta.

  • Trenutno SAD doprinose u značajno većoj mjeri, i to samo tokom proteklih godinu dana, međunarodnoj podršci borbi protiv klimatskih promjena. Tehnologija, prilagođavanje, napori na planu osiguravanja lijekova preko agencije USAID i preko Svjetske banke. Ti programi će biti nastavljeni i lično mislim da će oni vjerovatno biti i prošireni, objasnio je Pershing stav američke vlade povodom poziva zvaničnika UN-a Washingtonu da preuzme "posebne" obaveze u okviru mjera protiv klimatskih promjena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak se u Washingtonu susrela s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući pred svoje prvo obraćanje na zajedničkoj sjednici oba doma američkog kongresa.

Najavljeno je da će u govoru, između ostalog, pozvati kongresmene da preduzmu odlučne mjere u borbi protiv klimatskih promjena pred ključnu konferenciju o tom pitanju u Kopenhagenu u decembru.