Svijet
0

Afričke zemlje: Hitno objavljivanje izbornih rezultata u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri zemalja na jugu Afrike založili su se u nedjelju za hitno objavljivanje rezultata izbora u Zimbabveu, održanih prije dvije nedjelje.

Ministar spoljnih poslova Zambije Kabinga Pande rekao je novinarima da su učesnici samita u Lusaki pozvali predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea da obezbijedi da eventualni drugi krug predsjedničkih izbora u toj zemlji protekne u bezbjednoj atmosferi, javio je Reuters.

"Svih 14 članica Zajednice za razvoj juga Afrike (SADC) zatražilo je od izborne komisije u Zimbabveu da izborni rezultati što prije budu provjereni i objavljeni, u skladu sa zakonom", rekao je Pande.

Opozicija i organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su Mugabea za organizovanje kampanje nasilja zbog poraza njegove Afričke narodne unije Zimbabvea-Patriotskog fronta (ZANU-PF) na parlamentarnim izborima održanim 29. marta.

ZANU-PF je obezbjedio 97 poslaničkih mjesta, a opozicioni Pokret za demokratske promjene (MDC) 99.

Izborna komisija, međutim, još nije objavila rezultate predsjedničkih izbora, koji su održani istog dana. MDC tvrdi da je njen kandidat Morgan Čengeraj osvojio apsolutnu većinu u prvom krugu predsjedničkih izbora i da drugi krug, u kojem bi mu protukandidat bio Mugabe, nije potreban.

Samit u Lusaki trajao je 13 sati, 10 sati duže nego što je bilo predviđeno, jer učesnici nisu mogli da se dogovore da li postizbornu situaciju u Zimbabveu treba nazvati krizom.

Mugabe je odbio da prisustvuje vanrednom samitu, organizovanom kako bi se potražilo rješenje za ćorsokak u koji je zapao Zimbabve poslije izbora i spriječilo eventualno izbijanje nasilja.