Svijet
189

Afrička unija kritikovala SAD: Uzimali ste naše ljude za robove, a izbjeglice ne želite

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Afrička unija je oštro kritikovala SAD nakon što je Donald Trump suspendovao izbjeglički program i zabranio dolazak državljanima sedam zemalja, od kojih su tri članice Afričke unije. Čelnica Unije ističe da je Trumpova odluka jedan od najvećih izazova za kontinent.

Dvodnevni samit u Adis Abebi okupio je 53 članice, a zaključak samita je da Unija ulazi u veoma turbulentno vrijeme nakon američkih izbora.

"Veliki broj naših ljudi je u tu zemlju odveden da bi bili robovi, sada su odlučili zabraniti dolazak našim izbjeglicama. Šta ćemo učiniti u vezi s tim? Ovo je zaista jedan od najvećih izazova za naše jedinstvo i solidarnost", kazala je predsjedavjuća Nkosazana Dlamini-Zuma.

Među zemljama čijim državljanima je zabranjen ulazak u SAD su i tri članice Afričke unije – Libija, Somalija i Sudan. Trump je pored toga suspendovao američki izbjeglički program na 120 dana, a na neodređeno vrijeme je zabranio ulazak sirijskih izbjeglica u zemlju.

Istovremeno, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je pohvalio otvaranje granica afričkih zemalja za izbjeglice iz cijelog svijeta.

"Afričke granice će ostati otvorene za one kojima je potrebna zaštita bez obzira na to što će granice u nekim od najrazvijenih zemalja biti zatvorene", kazao je Guterres.