ratom razoreno društvo
16

Afrička unija će organizovati konferenciju o nacionalnom pomirenju za Libiju

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Afrička unija organizuje konferenciju o nacionalnom pomirenju za Libiju, rekao je u nedjelju za šef Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat, to je najnoviji pokušaj vraćanja stabilnosti u sukobom razorenu naciju.

"Sastali smo se s različitim stranama i u procesu smo rada s njima na utvrđivanju datuma i mjesta za nacionalnu konferenciju", rekao je Mahamat.

Sastankom će predsjedavati glavni predstavnik Afričke unije za Libiju, predsjednik Republike Kongo Denis Sassou Nguesso, rekao je Mahamat.

Sjevernoafrička nacija upala je u desetljeće nasilja nakon svrgavanja diktatora Moamera Gadafija 2011. u pobuni koju je podupirao NATO.

Pad Gadafija doveo je do stvaranja ogromnog broja milicija i potaknuo intervencije arapskih sila, kao i Turske, Rusije i zapadnih država.

Od marta prošle godine, administracija na istoku Libije koju podržava vojni vođa Khalifa Haftar koji je bio blizak Rusiji i Egiptu, izaziva vladu premijera Abdulhamida Dbeibaha koju priznaju UN, tvrdeći da je vladi istekao mandat.

Predsjednički i parlamentarni izbori prvobitno su bili zakazani za decembar 2021. kako bi se okončao mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a. Ipak, izbori su odgođeni na neodređeno vrijeme zbog velikih razlika oko kontroverznih kandidata i pravila o sudjelovanju.

Mahamat je za AFP rekao da je prije nekoliko sedmica u glavnom gradu Libije Tripoliju održan pripremni sastanak za konferenciju o pomirenju.

“Tražen je odlazak plaćenika”, rekao je. "Libijci moraju razgovarati jedni s drugima, vjerujem da je to preduvjet da se izbori održe u stabilnoj zemlji."

Ranije ovog mjeseca, misija Ujedinjenih naroda u Libiji objavila je da su visoki dužnosnici suparničkih administracija podržali mehanizam koordinacije za čišćenje zemlje od stranih trupa i plaćenika.

Pozdravljen je "važan korak prema postizanju održive stabilnosti i mira u Libiji" nakon sastanka u Kairu 8. februara zajedno s dužnosnicima iz Sudana i Nigera.

Međutim, rasprave koje je vodio izaslanik UN-a Abdoulaye Bathily nisu dovele do jasnog rasporeda ili konkretnih mjera za povlačenje stranih boraca.

UN je krajem 2021. procijenio da u zemlji ima više od 20.000 stranih boraca, vojnih i paravojnih.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres u petak je uputio novi poziv na potpuno povlačenje stranih boraca i plaćenika i rekao da su izbori jedini "vjerodostojan put do legitimne, jedinstvene vladavine".

"Ono što je hitno potrebno je politička volja da se prekine dugotrajni politički zastoj i postigne napredak na više frontova", rekao je Guterres u Addis Abebi.

"Neodržavanje izbora pogoršava ekonomsku nesigurnost, pojačava političku nestabilnost, rizikuje obnavljanje sukoba i povećava avet podjele."

Haftar je koristio borce iz Čada, Sudana, Nigera i rusku plaćeničku skupinu Wagner u svojim neuspjelim pokušajima da zauzme Tripoli između aprila 2019. i juna 2020. godine- Stotine Wagnerovih boraca ostale su na naftom bogatom istoku Libije, kao i na jugu.

Turske trupe stacionirane su na zapadu, pod kontrolom Dbeibahove vlade, nudeći obuku za libijske vojnike.

Takozvano Zajednička vojna komisija "5+5", koje okuplja predstavnike istočne i zapadne Libije, radilo je na garantovanju povlačenja stranih boraca u sklopu primirja potpisanog u oktobru 2020. godine, prenosi France24.