Na privremenoj misiji u Helmandu
0

Afganistanski talibani žele ubiti princa Harryja

FENA
Princ Harry
Princ Harry
Afganistanski talibani su saopćili u ponedjeljak da su odlučni da ubiju princa Harryja, pilota borbenog helikoptera britanske vojske po njegovom povratku u drugu vojnu misiju.

"Mi ćemo se potruditi da ubijemo princa Harryja i druge pripadnike britanskih snaga čija je baza u Helmandu", pokrajini na jugu Afganistana koja se smatra uporištem pobunjenih talibana, rekao je agenciji AFP Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik pobunjenika.

"Mi ne pokušavamo da ga otmemo, već da ga ubijemo", dodao je on u telefonskom razgovoru, preciziravši da su talibani pokrenuli "važan plan" da napadnu trećeg po redu nasljednika britanske krune.

Dvadesetsedmogodišnji princ Harry, poznat po imenu "kapetan Welsa" stigao je prošle sedmice u Camp Bastion u pokrajini Helmand u privremenu četveromjesečnu misiju kao pilot helikoptera Apaš, saopćila je britanska vojska.

Ovo je druga misija princa Harryja u ovoj zemlji, ali prva koju su objavile britanske vlasti.

Njegova prethodna misija u Afganistanu koju je započeo u decembru 2007. godine brižljivo je čuvana u tajnosti, kada je skraćena iz sigurnosnih razloga u martu 2008. godine, nakon što su mediji objavili njegovo prisustvo.

Velika Britanija je sa 9.500 vojnika druga zemlja po broju pripadnika međunarodnih snaga sigurnosti u Afganistanu (Isaf) poslije Sjedinjenih Američkih Država. Zemlja koja je izgubila 425 ljudi od početka sukoba 2001. godine, namjerava povući trupe do kraja 2014. godine.