Afganistanski pobunjenici su još aktivniji

F
FENA
24.11.2008. u 20:01
0
0
Afganistanski pobunjenici su još aktivniji
0
Afganistanski pobunjenici su još aktivniji John Craddock
Glavni zapovjednik NATO-a u Evropi istakao je u ponedjeljak da je došlo do intenziviranja borbi protiv islamista na istoku i jugu Afganistana, kako bi opravdao zahtjev za novim pojačanjem.
"Napadi koje su ove godine izveli talibani i neprijateljski elementi bliski Al-Qaidi žešći su nego prošle godine", izjavio je za štampu američki general John Craddock u savezničkom zapovjedništvu u Monsu, na jugu Belgije.

Cilj pobunjenika je, smatra general, uništiti infrastrukturu, naročito škole i ceste izgrađene pod zaštitom Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) pod komandom NATO-a.

Na istoku se ISAF sukobljava s koalicijom talibana i stranih islamističkih boraca, dok se na jugu suočava s pobunom koju predvode talibani paštunskog porijekla, koji su većinski narod s jedne i druge strane granice s Pakistanom.

"Zbog toga, SAD planira da pošalje četiri brigade kao pojačanje u narednih 18 mjeseci", kazao je general Craddock.

Dodao je da prva od tih brigada, s 3.500 vojnika, trebalo da stigne u Afganistan tokom januara.

On je, također, pozvao evropske saveznice da doprinesu pojačanju dajući, prema mogućnostima, opremu čiji se manjak uvijek osjeća.

"To bi mogli da budu helikopteri s medicinskom opremom, inženjerijska jedinica ili bataljon borbenih trupa", kazao je on.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: