Svijet
0

Afganistanski parlamentarci u sukobu sa sudom

FENA
Hamid Karzai (Foto: AP)
Hamid Karzai (Foto: AP)
Afganistanska politička kriza se u subotu zaoštrila glasanjem parlamentarnih zastupnika da se smijeni pet najviših pravosudnih dužnosnika nakon što je predsjednikov sud izbacio četvtinu parlamenta.

Poseban sud, osnovan odlukom afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija nakon što su prošlogodišnji izbori narušeni prijevarama, u četvrtak je presudio da se 62 zatsupnika mora smijeniti zbog navodnih prevara na izborima.

Kritičari Karzaija tvrde da je sud osnovan nakon izbora 18. septembra, na kojima su Karzaijevi rivali ostvarili dobre rezultate, kako bi on nastavio sa svojom politikom i ušutkao opoziciju. Kritičari u Afganistanu i sa Zapada doveli su u pitanje legalnost suda, prenosi Reuters.

Kako ljutnja zbog odluke raste, zastupnici su u subotu glasali za otpuštanje pet najviših članova afganistanskog Vrhovnog suda zato što nisu spriječili odluku posebnog suda.

Po riječima zastupnika, od 190 zastupnika u parlamentu u subotu 183 je glasalo za smjenu pet članova Visokog vijeća Vrhovnog suda.