Svijet
0

Afganistanski parlament potvrdio smrtnu kaznu izrečenu novinaru

FENA
Gornji dom afganistanskog parlamenta u srijedu je podržao smrtnu kaznu izrečenu novinara zbog blasfemije, u sjevernom Afganistanu.

Pervez Kambaksh (23) osuđen je prošle sedmice za skidanje s Interneta i dijeljenje članka koji vrijeđa islam. On je negirao tu optužbu.

Ujedinjeni narodi su kritizirale presudu i saopćili da novinar nije imao pravnog zastupnika tokom suđenja. Afganistanska vlada je saopćila da presuda nije konačna.

Vladin glasnogovornik je nedavno izjavio da će se slučajem baviti "veoma pažljivo".

Sada je i afganistanski Senat objavio saopćenje o tome slučaju - o njemu nije glasano ali ga je potpisao predsjednik Senata Sibghatullah Mojaddedi, saveznik predsjednika Hamida Karzaija.

U saopćenju se navodi da je gornji dom odobrio smrtnu presudu koja je izrečena Kambakshu u gradsklom sudu u Mazar-e-Sharifu.

Senat je također oštro kritizirao one institucije i strane izvore koji, kako navodi, vrše pritisak na vladu Afganistana i njegovo pravosuđe što proganjaju ljude poput Kambaksha.

Neke vlade i međunarodne organizacije pozvale su na poništenje presude.

Pravni stručnjak Wadeer Safi izjavio je za BBC kako parlamentu nije ustavno dopušteno da intervenira na slučaju kako je to učinio afganistanski Senat i da je zabrinut novom izjavom koja bi mogla ugroziti nezavisnost sudaca.

Kambakshev brat, Yacoub Kambaksh, izjavio je za BBC da je novinar veoma zabrinut i da nije imao pošteno suđenje kao ni advokata koji bi ga zastupao.

Pokrajinjski guverner u Mazaru izjavio je, međutim, da se slučajem bavilo na zakonit način.

Kambaksh još može uložiti žalbu kod najmanje dvije sudske instance a presudu bi trebalo da odobri i predsjednik Hamid Karzai. On je student na Balkh univerzitetu i novinar lista Jahan-e Naw (Novi svijet). Uhapšen je 2007. nakon što je s Interneta skinuo materijal o ulozi žene u islamskom svijetu.