Svijet
0

Afganistanski konzul otet u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanskog generalnog konzula u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, otele su u ponedjeljak nepoznate osobe i ubile njegovog vozača iz zasjede, saopćio je afganistanski konzulat.

Nepoznate osobe su napale vozilo diplomate dok je iz svog ureda u centru Peshawara išao kući, precizirao je agenciji AFP policijski oficir Banaras Khan.

Abdula Khaliqa Farahija je nedavno njegova vlada imenovala za afganistanskog ambasadora u Islamabadu i on je uskoro trebalo da preuzme tu dužnost, precizirao je konzulat.

Kabul optužuje Islamabad da se ne bori energično protiv talibana i boraca Al-Qaide koji su vrlo aktivni u plemenskim pograničnim zonama pakistanskog sjeverozapada.

Afganistanske vlasti su čak ubijeđene da jedan dio vojske i pakistanske obavještajne službe pomaže talibane, naoružava ih i financira.

Islamabad to demantira i odgovara da vlast u Kabulu i međunarodne snage, uglavnom američke, "izvoze" rat u Pakistan zato što ne mogu da okončaju talibansku pobunu koja od 2001. godine dobiva na intenzitetu.