Svijet
0

Afganistanski i NATO vojnici ubili 17 talibana

FENA
Foto: AFP/USCF-HO/File
Foto: AFP/USCF-HO/File
Afganistanski i NATO-ovi vojnici napali su grupu talibanskih boraca u južnom Afganistanu, ubivši 17 militanata i ranivši još šest, saopćilo je u ponedjeljak afganistansko ministarstvo odbrane.

Pored toga, četiri policajca su ubijena u zasjedi militanata u centralnoj pokrajini Ghazni, saopćio je pokrajinski zvaničnik.

Zajedničke snage sukobile su se s militantima u oblasti Marjah pokrajine Helmand u nedjelju, navodi ministarstvo u saopćenju. Vojnici su zaplijenili oružje i municiju od militanta, kao i 40 kilograma droge nakon sukoba, saopćilo je ministarstvo.

Južni Afganistan središte je pobune pod talibanskim vodstvom koja je u ovoj godini odnijela više od 2.700 života, sudeći po brojkama Associated Pressa koje je prikupio od afganistanskih i zapadnih zvaničnika.

Pokrajina Helmand također je najveća svjetska regija za uzgoj maka od koga se proizvodi opijum, glavni sastojak heroina. Zapadni zvaničnici tvrde da neka od sredstava od više milijardi dolara vrijedne trgovine idu talibanima. Također se vjeruje da i vladini zvaničnici učestvuju u nelegalnoj trgovini.

Također u nedjelju, militanti su iz zasjede napali policijski konvoj od dva vozila u oblasti Zana Khan pokrajine Ghazni, ubivši četiri policajca i ranivši sedam, saopćio je Sayed Ismail Jahangir, portparol pokrajinskog guvernera.

Pored toga, koalicija pod američkim vodstvom javila je da su njeni vojnici ubili nekoliko militanata i zarobili jednog za kojim su tragali u sjevernoj pokrajini Baghlan u nedjelju. Vojnici su tragali za militantom povezanim s podmetanjem bombi kraj cesti.

U koalicijskom saopćenju od ponedjeljka ne navodi se tačan broj ubijenih militanata.