Svijet
0

Afganistanski dužnosnik obratio se predsjedniku putem Facebooka: Budite brzi i počnite djelovati

Klix.ba
Foto EPA
Foto EPA
Zamjenik guvernera Helmanda Mohammad Jan Rasoulyar napisao je na društvenoj mreži Facebook otvorenu poruku predsjedniku ove države Ashrafu Ghani u povodu ubistva 90 vojnika u posljednja dva dana u Helmandu. On je upozorio predsjednik da bi Helmandu mogao pasti "u ruke" Talibana.

Rasoulyar je istakao kako je svjestan da Facebook nije dobar način komuniciranja u takvim okolnostima, te da predsjednik očito nije svjestan ozbiljnosti situacije.

"Helmand će se srušiti i on nije nešto poput Kunduza gdje smo mogli pokrenuti operaciju s aerodroma i ponovo ga vratiti. U ovom slučaju to je nemogući san", napisao je Rasoulyar.

On je izravno lobirao kod Ghanija da interveniše u toj pokrajini konstatujući da svako voli vlast, ali da su neke stvari neophodne.

"Svako voli vlast i ja volim svoj posao, ali kako bi zaštitio svoj posao ja sam spreman platiti veliku cijenu. Budite brzi i počnite djelovati! Zaštite Helmand od situacije koja je pitanje života i smrti. Udaljite se iz kruga advokata koji Vam stalno govore da je sve uredu i da je situacija normalna", poručio je predsjedniku.

U posljednjih nekoliko mjeseci talibanski pobunjenici su pokrenuli više ofanziva potiskujući afganistansku vojsku.

Analitičari konstatuje da sama činjenica da se visoki afganistanski dužnosnik obraća predsjedniku države na Facebooku govori o značajnim unutrašnjim podjelama unutar političkih struktura Afganistana.