Bježeći od realnosti
0

Afganistanske žene i djeca u paklu droge

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Najpoznatija svjetska tv-kuća CNN na svom web-portalu objavila je priču o afganistanskim ženama, majkama i djeci koji su bježeći od surove realnosti pobjegle u pakao droge.

Mlade Afganistanke sa bebama u naručjima sjede na krevetima centra za liječenje od ovisnosti u zabačenoj ulici glavnog grada Kabula. One su ovisne o heroinu i opijumu, produktu najplodonosnijeg i najokrutnijeg afganistanskog usjeva, maka. Neka od djece su također ovisna.

Doktorica Latifa Hamidi rekla je da je većina ovih žena postala ovisna jer su njihovi muževi pušili heroin. Takav način konzumiranja uobičajen je u Afganistanu, za razliku od Zapada, gdje se ubrizgava injekcijom.

Uposlenici centra kažu da su djeca postala ovisna tako što su majke pušile heroin i puhale u njih kako bi ih smirili kada su plakali.

"Djeca postaju ovisna, jer su svi njihovi članovi porodice ovisnici. Kada djecu nešto boli, roditelji im ne daju lijekove, nego koriste narkotike", kazalo je osoblje centra.

Ovisnici su čak i dvogodišnje bebe, što su najmlađi ovisnici zabilježeni bilo gdje u svijetu, prema podacima američkog State Departmenta.

Dvadesetdvogodišnja Zainab postala je ovisna zajedno sa mužem tokom izbjegličkih dana u Iranu.

"Muž me navukao na heroin. Kada sam osjećala bolove ili sam kašljala, pušila bih drogu", rekla je Zainab.

State Department upozorava na alarmantnost korištenja narkotika u Afganistanu, u kojem u nekim selima polovina stanovništva konzumira narkotike.

Heroin i opijum u Afganistanu su jeftini i lako nabavljivi, a 94 posto ukupne količine opijata se proizvede u toj zemlji.

Ujedinjene nacije procjenjuju da u zemlji živi oko milion ovisnika, više od sedam posto ukupne populacije. S druge strane, postoji samo 40 centara za liječenje ovisnika, kroz koje prođe nešto više od 10.000 pacijenata.