Svijet
0

Afganistanska vojska ubila najmanje 75 pobunjenika

FENA
Afganistanski vojnici ubili su najmanje 75 pobunjenika u tri odvojene bitke u južnom Afganistanu, dok su talibani produžili rok za pogubljenje 23 južnokorejska taoca do utorka navečer.

Južnokorejski predsjednik pozvao je na smirenost dok se rok primiče. Afganistanske starješine i imami pokušali su da pregovaraju s pobunjenicima koji drže taoce u centralnom Afganistanu, javio je AP.

U južnoj pokrajini Helmand, afganistanski vojnici napadnuti iz zasjede pozvali su zračne udare i uzvratili su vatrom iz malokalibarskog oružja i minobacača, saopćila je koalicija pod američkim vodstvom. Koalicija je javila da je najmanje 36 pobunjenika ubijeno u borbama u ponedjeljak, ali da nijedan afganistanski ni koalicijski vojnik nije povrijeđen.

U pokrajini Uruzgan, policija se tri dana sukobljavala s pobunjenicima koji su blokirali put koji vodi do pokrajine Kandahar, a u sukobima je ubijeno 26 pobunjenika i dvojica policajaca, saopćio je Wali Jan, zamjenik načelnika saobraćajne policije Uruzgana. NATO-ve i snage koalicije pod američkim vodstvom u utorak su se pridružile bici, otvarajući ponovo put za civilni saobraćaj, kazao je.

Još 13 militanata ubijeno je u pokrajini Kandahar, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Borbe su se desile u udaljenim i opasnim područjima Afganistana pa se broj poginulih nije mogao potvrditi iz nezavisnih izvora.

Qari Yousef Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime talibana, izjavio je da su pobunjenici produžili rok za pogubljenje otetih Južnokorejaca dan nakon što je afganistanska vlada odbila da oslobodi ijednog od 23 talibanska zatvorenika čije oslobađanje pobunjenici traže.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun apelovao je na suzdržanost, rekavši na sastanku vlade: "Nije vrijeme da budemo preuranjeni optimisti niti preuranjeni pesimisti oko konačnog ishoda".

"Bitno je riješiti ovo u miru i hladne glave. Najvažniji cilj trenutno je njihovo izvlačenje na sigurno", kazao je.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je zatražilo od afganistanske vojske da se suzdrži od vođenja operacija oko područja za koje se vjeruje da su u njemu taoci kako bi izbjegla provociranje otmičara.

Južnokorejski taoci, među kojima je 18 žena, oteti su u utorak dok su se vozili autobusom kroz Ghazni na autoputu Kabul-Kandahar, vodećoj afganistanskoj saobraćajnici.