Svijet
0

Afganistanska policija uhapsila visokog talibanskog zapovjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je uhapsila visokog talibanskog zapovjednika koji je dva puta bježao iz zatvora u Afganistanu, zarobljavajući ga tokom sukoba na jugu zemlje u kojem su trojica pobunjenika ubijena, saopćio je zvaničnik u utorak.

Pobunjenici, predvođeni talibanskim zapovjednikom mula Naqibuillahom i obučeni u policijske uniforme, u ponedjeljak su iz zasjede napali policijski konvoj sjeverno od prijestonice pokrajine Helmand, Lashkar Gaha, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Mohammad Hussein Andiwal, javio je AP.

U dugotrajnoj pucnjavi trojica pobunjenika su ubijena, ranjena su dvojica policajaca, a Naqibullah je odveden u zatvor, saopćio je Andiwal.

To je treći put da vlasti hapse Naqibullaha. Prije dva mjeseca Naqibullah je uspio pobjeći iz zatvora kojim upravlja afganistanska obavještajna služba u Lashkar Gahu, kazao je Andiwal. On je ranije pobjegao iz zatvora u Kabulu.

Helmand je najveće svjetsko područje za proizvodnju opijuma i poprište je žestokih borbi između pobunjenika i afganistanskih i stranih vojnika.

U odvojenom incidentu, mina je eksplodirala ispod civilnog vozila u jugozapadnoj pokrajini Nimroz, ubivši vozača i ranivši dva civila, saopćio je pokrajinsaki policijski načelnik Mohammad Ayub Badakhshi.

Badakhshi je okrivio pobunjenike za podmetanje mine na putu koji često koriste srtrani i afganistanski vojnici.