Svijet
0

Afganistanska pokrajina Helmand postaje glavni opskrbljivač drogom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanska pokrajina Helmand, središte sukoba gerilskih talibana s NATO-ovim snagama, postaje glavni svjetski opskrbljivač drogom, objavili su Ujedinjeni narodi.

U Helmandu, pokrajini na jugu Afganistana, uzgojeno je više droge nego u cijelim državama kao što su Mianmar, Maroko, pa čak i Kolumbija, upozorava u svom izvještaju o drogama u svijetu 2007. UN-ov Ured za droge i kriminal sa sjedištem u Beču (UNODC).

"Pokrajina Helmand, koju pobuna ozbiljno ugrožava, postaje najveći svjetski proizvođač droge. U Afganistanu je opijum više sigurnosno nego pitanje droge", kaže direktor UNODC-a Antonio Marias Costa u uvodu izvještaja.

"Liječenje Helmanda od njegovog raka droge i pobune riješit će svijet najopasnijeg izvora najopasnijeg narkotika i uveliko doprinijeti sigurnosti u regiji", kaže Costa.

Iako je između 2000. i 2006. površina pod ilegalnim nasadima maka globalno pala za 10 posto, svjetska proizvodnja opijuma porasla je 2006. u odnosu na prethodnu godinu za 43 posto i dosegnula rekordnih 6.610 tona.

To se dogodilo zbog toga što su proizvodnju od inferiornih polja u jugoistočnoj Aziji preuzela ona produktivnija u Afganistanu koji je 2006. proizveo 92 posto opijuma u svijetu.