Svijet
0

"Afganistanska Malala" zalaže se za izbjegličku djecu

FENA
Aziza sa bratom (Foto: AFP)
Aziza sa bratom (Foto: AFP)
Aziza Rahimzada, aktivistica za ljudska prava iz Afganistana je sa samo 14 godina već nadvladala zakonske prepreke koje sprečavaju 25.000 izbjegličke djece da pohađaju školu i apelovala je na vlasti da omoguće dostupnost pitke vode u kamp kućama za više od stotinu porodica.

Trenutno je nominovana za Međunarodnu dječiju nagradu za mir - nagradu koju je prethodno osvojila Malala Yousafzai - i baš kao i njena pakistanska kolegica, nada se da će širiti poruku za univerzalnu edukaciju i temeljna prava afganistanske omladine, prenosi AFP.

"Stanje ove djece je uzrokovano ratom", rekla je Aziza u intervjuu za AFP, iz kampa za raseljenje osobe u Kabulu.

"Oni su puno patili u ovim ratnim godinama. Dajem im savjete vezane za obrazovanje", rekla je ona, noseći na sebi crno-bijelu maramu, sjedeći na podu u svojoj kući koja je izgrađena od blata u kojoj živi njena osmočlana porodica.

"Porodice te djece također nisu obrazovane, pa i njima moramo da objašnjavamo vrijednost obrazovanja", kazala je ona.

Ona izlaže sebe velikoj opasnosti jer živi u konzervativnom društvu, koje nije naviklo da se neko tako mlad, pogotovo ženskog spola, zalaže javno za nešto.

Azizino samopouzdanje impresioniralo je afganistanski Pokretni mini cirkus za djecu (MMCC), međunarodna humanitarna organizacija koju su osnovali Danes Berit Muhlhausen i David Mason. Oni su se preselili u Afganistan ubrzo nakon pada talibanskog režima, 2001. godine.

Aziza je rekla da je njen trenutni cilj da osnuje ured ombudsmana kako bi riješila probleme svog naroda.