UN
0

Afganistanke u zatvoru više žrtve nego krivci

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Afganistanu ima oko 12.500 zatvorenika, od kojih 350 žena, u najvećem broju osuđenih za "moralni zločin", koje bi u nekoj drugoj zemlji bile smatrane žrtvama, a ne krivcima, ocijenio je u ponedjeljak jedan zvaničnik Ujedinjenih nacija.

"U zatvorima je bilo oko 600 osoba 2001. godine, dok ih je danas 12.500", izjavila je zvaničnica Ureda Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i zločina Christine Oguz.

"Među zatvorenicima je 350 žena. Prema jednom istraživanju, polovina ih je zatvorene zbog 'moralnog zločina', kao što je bježanje iz svoje kuće", kazala je ona na konferecniji za štampu u Kabulu.

"U nekoj drugoj zemlji mnoge od tih žena bile bi smatrane žrtvama, a ne krivcima. One su često žrtve seksualnoga i bračnog nasilja", naglasila je Christine Oguz.

Zvaničnica UN-a je otkrila da među zatvorenicama, od kojih polovina čeka suđenje, mnoge nisu imale mogućnost da razgovaraju s nekim advokatom.

"Pravo da se čovjek brani također je dio prava koja garantira afganistanski ustav, ali u zemlji ima manje od 600 advokata", kazala je ona.

Afganistanski sudski sistem je predmet mnogobrojnih kritika koje dovode u pitanje kompetentnost sudaca i osuđuju korupciju i loše postupanje radi postizanja priznanja.