|

Afganistanci iz Guantanama se uskoro vraćaju u zemlju

Afganistanci iz Guantanama se uskoro vraćaju u zemlju
0
F
FENA
14.6.2006. u 14:19
0
komentara
0

dijeljenja
Afganistanci iz Guantanama se uskoro vraćaju u zemlju
Devedeset i šest afganistanskih državljana koji se nalaze u američkoim zatvoru Guantanamo na Kubi uskoro će biti vraćeno u Afganistan, a veliki broj će ih biti oslobođen, izjavio je u srijedu u Kabulu savjetnik afganistanskog mninistra unutarnjih poslova Abdul Jabar Sabet na konferenciji za štampu.
Sabet je predvodio delegaciju visokih afganistanskih zvaničnika iz ministarstava unutarnjih poslova i odbrane koja je prošle sedmice posjetila zatvor.

"Nakon što se susrela sa zatvorenicima, delegacija je došla do zaključka da jedan dio njih ne bi trebalo da ostaje duže u zatvoru s obzirom na ono za šta ih se tereti", izjavio je Sabet.

Jedan član delegacije je izjavio AFP-u da će najmanje 15 zatvorenika biti smješteno u afganistanske zatvore.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki predsjednik George W. Bush dogovorili su 2005. godine da će afganistanski zatvorenici iz Guantanama biti vraćeni u svoju zemlju.

U zatvoru pomorske baze Guantanamo nalazi se još 460 zatvorenika koji su većinom uhapšeni ujesen 2001. godine u Afganistanu, od kojih su samo desetorica zvanično optužena, ali im nije suđeno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.