{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afganistanac osumnjičen za terorizam priznao krivicu

F
23.2.2010. u 09:38
0
0
Afganistanac osumnjičen za terorizam priznao krivicu
0
Afganistanac osumnjičen za terorizam priznao krivicu
Foto: Reuters
Najibullah Zazi, doseljenik u Sjedinjene Države iz Afganistana, u ponedjeljak je priznao krivicu za sudjelovanje u uroti za izvođenje bombaškog napada u podzemnoj željeznici New Yorka u septembru 2009., na godišnjicu terorističkih napada Al-Qaide na SAD 11. septembra 2001.
Zazi, koji je radio kao vozač minibusa na aerodromu Denver International u Coloradu, izjasnio se krivim prema optužbi za urotu s ciljem upotrebe oružja za masovno uništenje, urotu za počinjenje ubistva izvan SAD-a, te za pružanje materijalne podrške Al-Qaidi, na ročištu pred saveznim sucem Raymondom Deariem u njujorškom Brooklynu.

"Žrtvovao bih sebe kako bih privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu", rekao je Zazi na raspravi, prenosi The Wall Street Journal u online izdanju.

Zazi, koji je postigao sporazum o priznanju krivice s tužiteljima, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora prema priznatoj krivici za optužbe.

Zazi je na raspravi u ponedjeljak rekao da je putovao u Katar i Pakistan u proljeće ili ljeto 2008. s drugima, s namjerom priključenja talibanima i sudjelovanje u borbi protiv SAD-a u Afganistanu.

Dok je bio Pakistanu, Zazi je rekao da ga je regrutirala Al-Qaida te da je dobio oružje i obuku u njezinom kampu u Pakistanu. Također je naučio kako izrađivati eksplozivne naprave, rekao je Zazi.

Kada se vratio u SAD u januaru 2009., Zazi je počeo ispitivati kako kupiti materijal za bombe.

On je rekao da je automobilom došao u New York u septembru 2009., s eksplozivom i drugim materijalom za izradu bombi te kako se nadao da će, zajedno s drugima, postaviti bombe u podzemnoj željeznici New Yorka, ubrzo nakon dolaska.

Dok je bio u New Yorku, Zazi je rekao kako je shvatio da je pod istragom policije i drugih službi, pa je bacio eksploziv i druge materijale. Uhapšen je nekoliko dana nakon što se vratio u Colorado, dodao je.

Njegov otac Mohammed Wali Zazi, koji je optužen zasebno za opstruiranje pravde, ranije ovoga mjeseca se izjasnio da nije kriv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: