Svijet
27

Afganistan: Žena koju je spalila bijesna rulja nevina

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Žena koju je ubila bijesna rulja pred policijom u afganistanskom glavnom gradu prošle sedmice, jer je navodno spalila Kur'an, krivo je optužena, izjavio je afganistanski istražitelj u nedjelju.

Na video snimcima koji cirkulišu društvenim medijima vidi se kako policija ne radi ništa kako bi spasila 27-godišnju ženu, Farkhundu, koju je grupa muškaraca pretukla štapovima i živu spalila u centru Kabula u četvrtak, prenio je Reuters.

"Sinoć sam prešao kroz sav dokazni materijal još jednom i nisam mogao nigdje naći dokaza da je Farkhunda spalila Kur'an. Ona je bila u potpunosti nevina", rekao je general Muhamed Zahir novinarina na njenoj sahrani u nedjelju.

Istražitelj je obećao da će kazniti sve one koji su bili umiješani u njeno ubistvo i rekao je da je 13 osoba, među kojima su četiri policajca, već uhapšeno.

Afganistanski predsjednik i drugi zvaničnici su osudili ubistvo, ali postoje i neki koji su pohvalili ovaj čin. Među njima je i popularni imam koji tvrdi da su muškarci imali pravo odbraniti svoja muslimanska vjerovanja po svaku cijenu.

Farkuhunda je bila profesorica islamskih nauka, kazao je njen brat, koji je negirao izvještaje medija da je bila mentalno bolesna.

On je rekao da je ovo njihov otac rekao jer je želio zaštititi svoju porodicu nakon što mu je policija savjetovala da napusti grad zbog vlastite sigurnosti.

"Moj otac je bio uplašen. Rekao je neistinu kako bi smirio ljude", rekao je Nadžibulah, koji će svoje drugo ime promijeniti u Farkhunda u znak sjećanja na njegovu sestru.

Više stotina osoba je prisustvovalo njenoj sahrani u nedjelju, uzvikujući "želimo pravdu", a njen kovčeg su nosile žene.