{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afganistan želi da vrati kaznu kamenovanja za preljubnike

25.11.2013. u 13:31
0
57
Afganistan želi da vrati kaznu kamenovanja za preljubnike
0
Afganistan želi da vrati kaznu kamenovanja za preljubnike
Afganistanska vlada predložila je ponovno uvođenje kamenovanja kao kazne za preljubnike, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW).
Praksa kamenovanja naišla je na osudu i u zemlji i van nje kao jedan od najgorih simbola talibanskog režima. Guardian piše kako su ova kazna za preljubnike koji su u braku te kazna bičevanja za prijestupnike koji nisu u bračnoj zajednici uvrštene u nacrt reforme krivičnog zakonika u Afganistana, za koju je zaduženo Ministarstvo pravde.

"Žene i muškarci koji počine preljubu bit će kažnjeni na jedan od ovih načina, ovisno od okolnosti: bičevanjem ili kamenovanjem do smrti", piše u članu 21. Članu 23 precizira da kamenovanje treba da bude javno.

Direktor HRW-a za Aziju, Brad Adams, tvrdi kako je šokantna činjenica da, i 12 godina nakon pada talibanskog režima, Karzaijeva vlada razmatra da ponovo uvede kažnjavanje kamenovanjem.

"Predsjednik Karzai treba da pokaže barem elementarno poštovanje ljudskih prava i odbaci ovaj prijedlog bez razmišljanja”, rekao je Adams.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: