|

Afganistan: Ubijeno šest, a nestalo dvoje radnika Crvenog križa

Afganistan: Ubijeno šest, a nestalo dvoje radnika Crvenog križa
121
Klix.ba
9.2.2017. u 12:31
9
komentara
121

dijeljenja
Afganistan: Ubijeno šest, a nestalo dvoje radnika Crvenog križa
Šest radnika Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) je jučer ubijeno u Afganistanu. Još dva radnika su nestala.
Tim od tri vozača i pet terenskih saradnika bio je na putu da dostavi prijeko potrebnu pomoć u području južno od grada Shibergan u pokrajini Jawzan. Njihov konvoj napali su nepoznati naoružani muškarci.

"Ovo je gnusan čin. Ništa ne može opravdati ubistvo naših kolega i dragih prijatelja", rekla je Monica Zanarelli, šefica MKCK delegacije u Afganistanu. "U ovom trenutku, prerano je ocijeniti uticaj ovog užasnog incidenta na naše aktivnosti u Afganistanu. Želimo da se presaberemo kao tim, nađemo način da se nosimo s ovim nerazumljivim činom i posvetimo pronalaženju dvojice nestalih kolega".

"U najjačem mogućem obliku osuđujemo ovaj, po svoj prilici namjeran, napad na naše osoblje. Ovo je ogromna tragedija. U šoku smo", izjavio je Peter Maurer, predsjednik MKCK. "Naši radnici su samo vršili svoju dužnost i nesebično pokušavali pomoći lokalnom stanovništvu. Naše misli su sa porodicama i voljenim poginulih kolega i onima kojima se gubi svaki trag".

Još nije jasno ko je izvršio napad u Afganistanu i zašto.

Na isti dan, u Siriji je ubijen jedan, a ranjeno sedam radnika i volontera sirijskog Crvenog polumjeseca pri napadu na centar za podjelu humanitarne pomoći u Alepu. MKCK zajedno sa svojim partnerima iz Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osuđuje i ovaj incident, podsjećajući na obavezu svih da zaštite i poštuju humanitarne radnike.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...