Svijet
0

Afganistan: U zračnim napadima ubijena 62 talibana i 45 civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rezultati istrage o zračnim napadima na kuće u Afganistanu, u kojima su talibani potražili sklonište, pokazuju da su ubijena 62 pobunjenika i 45 civila, kazala su dva afganistanska zvaničnika u nedjelju.

Istražiteljski tim stigao je u distrikt Gereshk u pokrajini Helmand gdje su se borbe između pobunjenika i koalicionih snaga dešavale kasno u petak, kazali su Dur Ali Shah, gradonačelnik distrikta Gereshk, i Mohammad Hussein Andewal, pokrajinski šef policije, prenosi AP.

NATO-ove Međunarodne sigurnosne snage za pomoć saopćile su da ima civilnih žrtava u borbama na jugu zemlje, dodavši da broj žrtava nije ni blizu visokog broja koji su u javnost iznijeli afganistanski zvaničnici.

Zbog udaljenosti lokacije na kojoj su se desili sukobi nemoguće je dobiti nezavisnu potvrdu o broju žrtava. Afganistanski zvaničnici su kazali da borbeni avioni i kopnene snage još uvijek patroliraju područjem, a borbe su nastavljene i u subotu.

U međuvremenu, bombaš samoubica raznio se u nedjelju u blizini konvoja britanskih snaga u distriktu Gereshk, ranivši više Afganistanaca, kazao je reporter agencije Associated Press koji se nalazi na mjestu incidenta.

Sukobi su počeli u petak kada su talibani pokušali iz zasjede napasti konvoj američkih i afganistanskih snaga, nakon čega su pobjegli u selo Hyderabad, kazao je šef policije pokrajine Helmand Mohammad Hussein.

Nakon toga došlo je do zračnih napada na selo.

Gradonačelnik Shah je kasno u subotu kazao da je poginulo 50 do 60 civila i 35 talibanskih boraca, ali je izmijenio izjavu u nedjelju citirajući istražitelje.