Zaplijenjeno oružje
0

Afganistan: U operacijama snaga sigurnosti ubijeno 45 talibana

FENA
Tokom vojnih operacija u raznim afganistanskim pokrajinama u proteklih 24 sata ubijeno je 45 talibanskih militanata, saopćilo je u četvrtak afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. - Afganistanska nacionalna policija u saradnji s vojskom i koalicijskim snagama pod vodstvom NATO-a pokrenula je šest zajedničkih operacija u pokrajinama Kunduz, Uruzgan, Wardak, Ghazni, Ghor i Helmand, ubivši pet naoružanih talibanskih pobunjenika i uhapsivši 32 u proteklih 24 sata, navodi ministarstvo u saopćenju o svakodnevnim sigurnosnim operacijama, prenosi Xinhua.

Snage sigurnosti također su pronašle i zaplijenile oružje, navodi se u saopćenju, ali se ne navodi da li je bilo žrtava na strani snaga sigurnosti.

Talibanski pobunjenici, koji predvode pobunu više od decenije, tek trebaju potvrditi ili negirati pogibiju svojih pripadnika.

Afganistanske snage i oko 100.000 koalicijsikih vojnika pod vodstvom NATO-a odnedavno su pojačale operacije protiv talibana i ostalih militanata, ali pobunjenici u znak odmazde izvode samoubilačke i ostale bombaške napade, posebno u južnim i istočnim dijelovima zemlje.

"Dvoje civila je ubijeno i još dvoje ranjeno kada je eksplozivna naprava postavljena na motocikl aktivirana u bazaru u oblasti Musa Qala u južnoj pokrajini Helmand u srijedu popodne", saopćio je portparol pokrajinske policije Farid Ahmad Farhang za Xinhuu u četvrtak.