Svijet
0

Afganistan: U napadu bombaša-samoubice ubijena tri civila

FENA
Vozač automobila-bombe u srijedu se zabio svojim vozilom u konvoj snaga pod NATO-ovim vodstvom u južnom Afganistanu te ubio tri afganistanska civila i ranio tri saveznička vojnika, saopćila je policija.

Napad se desio na cesti u Spin Boldaku, gradu koji leži na granici s Pakistanom. Dim se mogao vidjeti kako se uzdiže s mjesta napada, a vojnici su okružili područje, saopćila je policija, javio je Reuters.

U još jednom samoubilačkom napadu, u jugoistočnoj pokrajini Khost, bombaš je dovezao automobil do vladine zgrade, saopćio je pokrajinski guverner Arsala Jamal. On nije imao drugih detalja.

Napadi su se desili u jeku porasta nasilja u Afganistanu od 2006. kada su svrgnuti talibani počeli da se ponovno prestrojavaju.

Talibani koji imaju podršku Al-Qaide najavili su ove godine da će se usmjeriti na samoubilačke napade u okviru svoje poibune protiv vlade i stranih trupa smještenih u zemlji.

Više od 140 samoubilačkih napada desilo se prošle godine u Afganistanu, po modelu pobune sličnom onome u Iraku, i do sada u ovoj godini.

Broj tih napada povećao se u poređenju s istim periodom prošle godine, a civili u Afganistanu su najčešče žrtve samoubilačkih napada.