Novi bilans žrtava
0

Afganistan: U lavini najmanje 30 mrtvih i 70 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 30 osoba je poginulo, a više od 70 ozlijeđeno u vozilima koja su preko noći zbog lavina ostala zarobljena u planinskom tunelu u Afganistanu, objavilo je afganistansko ministarstvo odbrane, prenose agencije.

Nakon višednevna snijega lavine su blokirale ulaze u 2,6 km dugačak tunel Salang na glavnoj saobraćajnici koja povezuje glavni grad Kabul i Mazar-i-Šarif na sjeveru zemlje, a prolazi kroz opasni prijevoj kroz gorje Hindukuš na 3.400 m, javlja Reuters. Associated Press javlja kako je hiljadu i po osoba bilo blokirano u lavinama.

  • Od ponedjeljka popodne blokirano je oko 1.500 osoba, više od 70 je ozlijeđeno, a 30 je mrtvih, kaže se u saopćenju ministarstva odbrane, a prenosi France Presse. Šest stotina spasilaca, pripadnika vojske i policije, kopalo je snijeg cijelu noć i izvuklo hiljadu i po preživjelih, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane general Zahir Azimi.

General Kabir Adarabi, šef policije sjeverne pokrajine Baglana rekao je da su neki poginuli stradali u autima koje je prekrila lavina, a neki su se smrznuli jer je u ponedjeljak navečer bilo iznimno hladno.

  • Još je stotinjak vozila zarobljeno na cesti prema tunelu, ali zbog oluje naše spasilačke ekipe sporo napreduju, rekao je, prenosi dpa.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je žaljenje zbog te nesreće i "naredio vlastima da učine sve što mogu kako bi se tunel što prije ponovno otvorio, a pomoć uputila onima kojima treba", kaže se u saopćenju iz predsjedničke palače, prenosi u utorak Hina.