Svijet
0

Afganistan: Talibani prijete ubistvom južnokorejskih i njemačkih taoca

FENA
Južnokoreanci pred polazak u Afganistan
Južnokoreanci pred polazak u Afganistan
Najmanje 18 Južnokorejaca i dvojica Njemaca, koje su oteli talibani, bit će u subotu ubijeni ako dvije zemlje ne povuku vojnike iz Afganistana, zaprijetio je portparol pobunjenika.

Šef policije u provinciji Gazni, u kojoj je u četvrtak oteto najmanje 15 žena i trojica muškaraca iz Južne Koreje, rekao je da vladine snage "pažljivo" djeluju da ne bi isprovocirale talibane da ubiju taoce, prenosi u subotu AP.

"Neprijatelj je zaprijetio da će, u slučaju bilo kakve vrste akcije traganja za južnokorejskim građanima, pobiti zatočenike, stoga smo veoma oprezni", izjavio je Ali Šah Ahmadžaj.

"Opkolili smo područje, ali djelujemo pažljivo. Ne želimo da taoci budu pobijeni", dodao je.

Portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi poručio je prethodno da Seul i Berlin do 12 sati po lokalnom vremenu (9.30 sati po srednjoevropskom vremenu) moraju da povuku vojsku iz Afganistana jer će taoci, u protivnom, biti ubijeni. On je također zatražio da iz afganistanskih zatvora budu pušteni svi talibanski zatvorenici.

Južnokorejski predsjednik Roh Mu-hjun rekao je u subotu da njegova zemlja ulaže napore za oslobađanje zatočenika, ali nije naveo kakvi su to napori. Prema njegovim rečima, talibani su oteli 23 Južnokorejaca.

Zasad nije poznato zbog čega postoji neslaganje u broju otetih. Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Song Min-sun ponovio je da Seul namjerava da povuče vojsku iz Afganistana do kraja godine, kako je i planirano.

Južnokorejci su oteti 19. jula iz autobusa u okrugu Karabag, u provinciji Gazni, dok su iz Kabula putovali za Kandahar, a dvojica Njemaca i dvojica njihovih afganistanskih kolega oteti su istog dana u provinciji Vardak.

Južna Koreja ima u Afganistanu oko 210 inženjera i članova medicinskog osoblja, a Njemačka oko 3.000 vojnika.