Nova ograničenja slobode
0

Afganistan: Talibani hapse žene koje protestuju protiv zabrane pohađanja univerziteta

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibani su uhapsili pet žena koje su učestvovale u protestu u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, protiv zabrane ženama da pohađaju univerzitete.
Uhapšena su i tri novinara. Pretpostavlja se da su protesti održani i u provinciji Takhar.

Stražari su zaustavili stotine žena da uđu na univerzitete u srijedu - dan nakon što je zabrana objavljena.

To je najnovija politika koja ograničava obrazovanje žena otkako su se talibani vratili na vlast prošle godine. Djevojčice su već isključene iz srednjih škola.

Novu zabranu odmah je implementirao ministar visokog obrazovanja u utorak, a državnim i privatnim univerzitetima je naloženo da ženama zabrane pohađanje.

Ministarstvo obrazovanja saopćilo je da će pohađanje nastave za djevojčice biti obustavljeno "dok se ne obezbijedi odgovarajuće okruženje".

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama u četvrtak se vidi oko dvadesetak afganistanskih žena obučenih u hidžabe kako marširaju ulicama Kabula, podižu transparente i uzvikuju slogane.

Grupa je prvobitno planirala da se okupi ispred Univerziteta u Kabulu, najveće i najprestižnije obrazovne institucije u zemlji, ali je promijenila lokaciju nakon što su vlasti tamo rasporedile veliki broj pripadnika obezbjeđenja.

Demonstrantica sa skupa je rekla da su "neke od djevojaka" uhapsile žene policajke. Dvije su puštene, ali je nekoliko njih ostalo u pritvoru, dodala je.

Neki muškarci su odgovorili činovima građanske neposlušnosti u znak solidarnosti sa demonstrantima. Oko 50 muških univerzitetskih profesora na državnim i privatnim univerzitetima dalo je ostavke na svoja mjesta, dok su neki studenti navodno odbili da polažu ispite.