Svijet
0

Afganistan postavio novi rekord u proizvodnji opijuma

FENA
Afganistanska proizvodnja maka koji se prerađuje u heroin postavila je još jedan rekord u ovoj sezoni, uprkos intenziviranju napora na njenom uništenju, izjavio je u utorak američki ambasador.

Ambasador William Wood izjavio je kako preliminarni podaci pokazuju da su afganistanski farmeri požnjeli 457.135 jutara maka za proizvodnju opijuma u ovoj godini, u poređenju sa 407.715 jutara u prošloj godini. Rastuća industrija povećala je talibanske zločine, ovisnost o drogama i korupciju u vladi.

Napori pod vodstvomn vlade na uništavanju proizvodnje doveli su do uništenja 49.420 jutara u ovoj godini, pošto je razočavarajući rezultat, izjavio je Wood novinarima u privatnoj rezidenciji koja se nalazi iznad Kabula, javio je AP.

Wood je izjavio kako je snažni pristalica prisilnog uništenja usjeva, aludirajući na zaprašivanje maka u Kolumbiji pod američkim vodstvom. On je, međutim, izjavio kako "još ne postoji međunarodni konsensuz oko takve prakse".

Uzgajanje droge "prijeti sigurnosti, vladavini i stabilnosti u Afganistanu i ubija Afganistance i ostale", kazao je.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai prošle je godine odbacio američku ponudu da zapraši ovogodišnju tajnu žetvu nakon što su Afganistanci tvrdili kako herbicidi mogu ugroziti stoku, usjeve i vodu - što su Amerikanci odbacili kao neosnovane strahove.

Na Afganistan je u prošloj godini otpadalo 92 posto svjetske proizvodnje opijuma, što predstavlja rast sa 70 posto u 2000. godini i s 52 posto u deceniji ranije. Uz veće prinose, globalna proiozvodnja opijuma porasla je za 43 posto između 2005. i 2006. godine